Gestoofde sperziebonen (bijgerecht voor 4 personen)
Salade niçoise
(voor- of lunchgerecht voor 4 personen)
Sperziebonen in zure room
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Aardappelsalade met sperziebonen
Groenteburger met sperziebonensalade, vegetarisch
Groentesalade uit de Provence
Sperzieboonsalade met feta en basilicum

Gestoofde sperziebonen (bijgerecht voor 4 personen)

750 g sperziebonen - 1 eetl olie - 1 fijngesneden ui - 1 teentje fijngesneden knoflook - ½ dl water - ½ theel zout - ½ eetl gedroogd bonenkruid

Verwarm op een matig vuur de olie met de ui en de knoflook en smoor ze glazig. Smoor ook de schoongemaakte boontjes even mee en blus daarna met water. Voeg ook het zout toe. Doe het deksel op de pan en stoof ze bijtgaar in ca. 15 minuten. Let er op, dat er altijd een bodempje vocht in de pan zit. Schep de boontjes af en toe om. Giet het groentenat af en serveer de boontjes warm, bestrooid met het bonenkruid.

Dit gerecht is ook (afgekoeld) te gebruiken als salade, vermengd met wat verse tuinkruiden.

Terug naar het overzicht.

Salade niçoise (voor- of lunchgerecht voor 4 personen)

300 g gare afgekoelde sperziebonen 4 tomaten 1 krop ijsbergsla  - 1 groene paprika  - 12 gevulde olijven -  4 eetl (olijf)olie  - peper en zou -2 (rode) uien - 2 koude gekookte aardappelen - 4 eetl citroensap - 2 theel mosterd - 200 g tonijn (uit blik)

Was de sla en verdeel het over 4 bordjes. Was de tomaat en snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Snijd de paprika in reepjes en was ze schoon. Snijd de aardappels in blokjes en laat de tonijn in een zeef uitlekken. Maak een dressing van de (olijf)olie, citroensap, mosterd, peper en zout. Verdeel de ingrediënten over de sla en sprenkel de dressing over de salade.

Terug naar het overzicht.

Sperziebonen in zure room (hoofdgerecht voor 4 personen)

500 g sperziebonen - 4 eetl zure room - karwijzaad - 1 snee bruinbrood - zout, peper – nootmuskaat - boter

Haal de 500 g sperziebonen af en breek ze doormidden. Kook ze in 15 minuten in water met het zout. Laat ze uitlekken. Breng de zure room op smaak met het zout, de peper, wat nootmuskaat en karwijzaad. Vermeng de boontjes met de zure room. Doe ze in een beboterde ovenschaal. Rooster het brood en kruimel het fijn boven de schaal. Laat het geheel in een hete oven goudbruin bakken.

Terug naar het overzicht.

Aardappelsalade met sperziebonen

700 g krieltjes of nieuwe aardappeltjes - 750 g sperziebonen - 400 g kipfilet - 1 rode paprika - ½ krop sla - 1 teentje knoflook - 100 ml mayonaise met yoghurt - 75 g ongezouten cashewnoten  

Krieltjes in ongeveer 12 minuten gaarkoken, afgieten en laten afkoelen. Sperziebonen  in ongeveer 7 minuten beetgaar koken. Bonen afgieten, koud afspoelen en laten uitlekken. Intussen kipfilet in dunne plakjes snijden en braden. Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Sla in grove stukken verdelen, wassen en goed laten uitlekken. Knoflook pellen en uitpersen boven de mayonaise. Krieltjes, sperziebonen, kipfilet, paprika en mayonaise door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Salade ongeveer 35 minuten koud laten worden in de koelkast.
Sla over grote schaal verdelen. Salade erop scheppen. Garneren met cashewnoten.

Terug naar het overzicht.

Groenteburger met sperziebonensalade, vegetarisch

750 g sperziebonen - 50 g boter of margarine - aardappelschijfjes (750 gr.) - 4 groenteburgers - zonnebloempitjes - mayonaise met yoghurt

Sperziebonen schoonmaken en in ongeveer 7 minuten beetgaar koken. Kort afspoelen met koud water. Intussen in braadpan helft van de boter verhitten en aardappelschijfjes bakken. Rest van de boter verhitten en groenteburgers in ongeveer 5 minuten gaar bakken. Sperziebonen mengen met de mayonaise en zonnebloempitjes. Salade lauwwarm serveren met aardappelschijfjes en groenteburgers.

Terug naar het overzicht.

Groentesalade uit de Provence

500 g sperziebonen - kleine komkommer - 250 g tomaten - zout
Voor de marinade:2 eetl azijn - mespunt suiker - mespunt scherpe paprikapoeder - ½ teentje knoflook - 4 eetl olijfolie - takjes peterselie - 1 ui - zout peper

Bonen schoonmaken, eenmaal doorbreken en in ongeveer 7 minuten beetgaar koken met een beetje zout. Afgieten met koud water, laten uitlekken en afkoelen. Komkommer wassen (niet schillen) in de lengte halveren, zaad verwijderen en het vruchtvlees in repen snijden. Tomaten even met heet water afgieten, pellen en in  plakken snijden. De groenten in een diepe schaal schikken. Voor de marinade de ui heel fijn raspen en met de rest van de ingrediënten mengen. Blijven roeren tot zout en suiker zijn opgelost. Verse knoflook uitknijpen en erdoorheen roeren. Het geheel afdekken en minstens dertig minuten in de koelkast op laten komen. Gegarneerd met peterselie opdienen.

Terug naar het overzicht.

Sperzieboonsalade met feta en basilicum

400 gram sperziebonen – zout - 2 eetl rode wijnazijn - 1 ui - 4 eetl olie – peper - 75 gram feta - 2 eetl fijngehakte basilicum

Maak de sperziebonen schoon, breek ze in stukjes van ongeveer 3 cm en kook ze in circa 20 minuten gaar met iets water en zout. Pel intussen de ui en snipper deze fijn. Klop in een schaaltje een sausje van de azijn, olie, peper en zout en de gesnipperde ui. Giet de bonen af en laat ze afkoelen in een slaschaal. Schep het sausje erdoor. De feta in kleine blokjes snijden en samen met de basilicum door de bonen scheppen.
Laat de salade minstens 2 uur intrekken in de koelkast. Haal de salade een kwartiertje voor gebruik uit de koelkast.

Terug naar het overzicht.